Kluski z tym słodkim dodatkiem są idealne na deser. To tradycyjna potrawa wigilijna

Dodano:
Kluski z makiem Źródło: Shutterstock / Happy_food_photo
Wśród potraw wigilijnych są także te słodkie, które doskonale nadają się na deser. Należą do nich na przykład kluski z makiem. Można je zrobić w tradycyjny sposób albo szybciej, korzystając z gotowego półproduktu.

Niektóre potrawy coraz rzadziej pojawiają się na wigilijnych stołach. Z pewnością należą do nich kluski z makiem, które kiedyś serwowało się na deser. Dziś bardzo łatwo je przygotować, bo wystarczy ugotować kluski i sięgnąć po masę makową. Oczywiście najlepiej całość przygotować własnoręcznie, począwszy od klusek, a na słodkiej masie kończąc. Jeśli chcecie wrócić do tradycji, podaję przepis na klasyczne kluski z makiem.

Czy trzeba gotować mak na masę makową?

Jeśli chcecie własnoręcznie przygotować masę makową, musicie zacząć od przepłukania maku. Dzięki temu usunie się z niego zanieczyszczenia. Potem mak należy sparzyć lub jeszcze lepiej – podgotować. Dzięki temu straci część goryczki, a także nawilży się i zmięknie. Wtedy łatwiej będzie go zemleć. Zamiast wodą, mak można zalać ciepłym mlekiem. Doskonale złagodzi ono smak maku i sprawi, że nabierze aksamitnej konsystencji.

Jak zrobić tradycyjne kluski z makiem?

By przygotować tradycyjne kluski z makiem, warto pokusić się o własnoręczne zagniecenie klusek. W czasie, gdy rozwałkowane ciasto będzie obsychało, należy przygotować masę makową. Zmielony mak należy utrzeć z miodem i wymieszać z bakaliami, dzięki czemu zamieni się w słodką, kremową masę.

Przepis: Kluski z makiem

Domowe kluski podane ze słodką masą makową

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
40 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
385 w każdej porcji

Składniki

  • 300 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki maku
  • 0,5 l mleka
  • 4 łyżki miodu
  • 4 łyżki kandyzowanych owoców
  • 2 łyżki spłatkowanych migdałów
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie klusekZ mąki, jajek i ewentualnie odrobiny wody zagnieć gładkie ciasto. Podziel je na 2-3 części, każdą cienko rozwałkuj, podsypując mąką. Placki ciasta rozłóż na ściereczkach i pozostaw do przesuszenia.
  2. Przygotowanie makuMak wypłucz w zimnej wodzie. Zalej go ciepłym mlekiem, odstaw na pół godziny. Po tym czasie gotuj go ok. 15 minut. Mak osącz, zmiel, utrzyj z miodem. Wymieszaj z drobno posiekanymi owocami kandyzowanymi i z migdałami.
  3. Gotowanie klusek i serwowanie daniaPlacki ciasta pokrój na 3 części, a każdą część pokrój w kluski szerokości ok. 1 cm, by powstały wstążki. Wrzuć je na osolony wrzątek i gotuj do czasu, aż wypłyną plus minutę. Kluski przelej na durszlak, odcedź, wymieszaj z masą makową.

Wskazówka: Zamiast owoców kandyzowanych do maku można dodać smażoną skórkę pomarańczową i posiekane orzechy.

Jak odgrzewać kluski z makiem?

Kluski z makiem to potrawa, którą można przygotować dzień przed Wigilią. Przed podaniem wystarczy ją tylko podgrzać. A najlepiej to zrobić, przekładając kluski wymieszane z makiem do naczynia żaroodpornego i całość podgrzać w piekarniku. Zwykle wystarczy ok. 15 minut spędzone w 150 stopniach Celsjusza.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...