Kluski z tym słodkim dodatkiem są idealne na deser. To tradycyjna potrawa wigilijna
Niektóre potrawy coraz rzadziej pojawiają się na wigilijnych stołach. Z pewnością należą do nich kluski z makiem, które kiedyś serwowało się na deser. Dziś bardzo łatwo je przygotować, bo wystarczy ugotować kluski i sięgnąć po masę makową. Oczywiście najlepiej całość przygotować własnoręcznie, począwszy od klusek, a na słodkiej masie kończąc. Jeśli chcecie wrócić do tradycji, podaję przepis na klasyczne kluski z makiem.
Czy trzeba gotować mak na masę makową?
Jeśli chcecie własnoręcznie przygotować masę makową, musicie zacząć od przepłukania maku. Dzięki temu usunie się z niego zanieczyszczenia. Potem mak należy sparzyć lub jeszcze lepiej – podgotować. Dzięki temu straci część goryczki, a także nawilży się i zmięknie. Wtedy łatwiej będzie go zemleć. Zamiast wodą, mak można zalać ciepłym mlekiem. Doskonale złagodzi ono smak maku i sprawi, że nabierze aksamitnej konsystencji.
Jak zrobić tradycyjne kluski z makiem?
By przygotować tradycyjne kluski z makiem, warto pokusić się o własnoręczne zagniecenie klusek. W czasie, gdy rozwałkowane ciasto będzie obsychało, należy przygotować masę makową. Zmielony mak należy utrzeć z miodem i wymieszać z bakaliami, dzięki czemu zamieni się w słodką, kremową masę.
Przepis: Kluski z makiem
Domowe kluski podane ze słodką masą makową
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 40 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 385 w każdej porcji
Składniki
- 300 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 1,5 szklanki maku
- 0,5 l mleka
- 4 łyżki miodu
- 4 łyżki kandyzowanych owoców
- 2 łyżki spłatkowanych migdałów
- sól
Sposób przygotowania
- Przygotowanie klusekZ mąki, jajek i ewentualnie odrobiny wody zagnieć gładkie ciasto. Podziel je na 2-3 części, każdą cienko rozwałkuj, podsypując mąką. Placki ciasta rozłóż na ściereczkach i pozostaw do przesuszenia.
- Przygotowanie makuMak wypłucz w zimnej wodzie. Zalej go ciepłym mlekiem, odstaw na pół godziny. Po tym czasie gotuj go ok. 15 minut. Mak osącz, zmiel, utrzyj z miodem. Wymieszaj z drobno posiekanymi owocami kandyzowanymi i z migdałami.
- Gotowanie klusek i serwowanie daniaPlacki ciasta pokrój na 3 części, a każdą część pokrój w kluski szerokości ok. 1 cm, by powstały wstążki. Wrzuć je na osolony wrzątek i gotuj do czasu, aż wypłyną plus minutę. Kluski przelej na durszlak, odcedź, wymieszaj z masą makową.
Wskazówka: Zamiast owoców kandyzowanych do maku można dodać smażoną skórkę pomarańczową i posiekane orzechy.
Jak odgrzewać kluski z makiem?
Kluski z makiem to potrawa, którą można przygotować dzień przed Wigilią. Przed podaniem wystarczy ją tylko podgrzać. A najlepiej to zrobić, przekładając kluski wymieszane z makiem do naczynia żaroodpornego i całość podgrzać w piekarniku. Zwykle wystarczy ok. 15 minut spędzone w 150 stopniach Celsjusza.